tutoriale-python-–-introducere-python
acesta atunci ce-este-python comanda idle implementarea instalare instalareintra interpretorul pentru Stiri IT Stiri IT Tutoriale Python Uncategorized windows yahoo

Tutoriale Python – Introducere Python

Tutoriale Python – Introducere

Ce este Python?

Python este un limbaj de nivel înalt, uşor de învăţat, cu o sintaxă elegantă. Este un limbaj multi-paradigmă cu structuri de date de nivel înalt (high level) predefinite.

Este ideal pentru scripting şi dezvoltarea rapidă de aplicaţii. Este un limbaj interpretat ceea ce înseamnă că programele pot fi dezvoltate mai rapid deoarece nu se mai pierde timp cu compilarea şi linkeditarea. Interpretorul Python poate fi extins cu noi funcţii şi structuri de date built-in, implementate în C/C++. Implementarea de bază a acestuia, CPython, este scrisă în C. Python este folosit de companii şi organizaţii ca Google, NASA, Yahoo, etc., şi este utilizat ca limbaj de scriere în multe aplicaţii. Este un limbaj dinamic, caracterizat prin tipizare dinamică (tipul variabilelor este determinat dinamic de interpretor în funcţie de conţinutul acestora) şi are management de memorie automatizat (garbage collection).

Instalare

  • Intraţi pe siteul http://www.python.org/download/
  • Descărcaţi pachetul Python 3.x (cea mai nouă versiune) potrivit OS-ului vostru.
  • După ce l-aţi instalat (Pe Windows se instalează în C:Python33) deschideţi IDLE (Python GUI). Intraţi în All Programs -> Python şi găsiţi acolo shortcut-ul.
  • Scrieţi [alert status=”info”]print(‘Hello Python’)[/alert] şi apăsaţi ENTER.

IDLE

Cu acest IDLE puteţi scrie programe Python rapid, puteţi testa programe Python, vă puteţi documenta (scrieţi [alert status=”info”]help[/alert]) sau puteţi folosi Python ca şi calculator.

Cele trei paranteze unghiulare [alert status=”info”]>>>[/alert] reprezintă promptul Python, adică Python aşteaptă comenzi de la utilizator. Comanda este executată de îndată ce apăsaţi Enter. Acesta este modul interactiv.

De asemenea, este posibil să scrieţi întâi programele şi apoi să le daţi interpretorului să le execute, şi este posibil să scrieţi instrucţiuni pe mai multe rânduri – în modul interactiv – fără să fie executate imediat.

Ca să întrerupteţi execuţia unei comenzi în IDLE apăsaţi Control-C sau DEL. Dacă întrerupeţi execuţia unei comenzi, Python va lansa excepţia KeyboardInterrupt care poate fi tratată cu instrucţiunea [alert status=”info”]try[/alert].

Încercaţi următorul exemplu: [alert status=”info”]>>> 1+1

2[/alert]Atenţie! Voi nu trebuie să introduceţi [alert status=”info”]>>>[/alert] !

Pe linia promptului ([alert status=”info”]>>>[/alert]) se află instrucţiunea, iar pe cealaltă linie se află rezultatul. Încercaţi şi voi în IDLE. Scrieţi [alert status=”info”]1 + 1[/alert] şi apăsaţi ENTER.

Dacă se întâmplă să uitaţi o comandă sau vreţi mai multe informaţii despre obiectele din Python, puteţi folosi comanda [alert status=”info”]>>> help

Type help() for interactive help, or help(object) for help about object.[/alert]Ca să intraţi în modul help interactiv scrieţi [alert status=”info”]help()[/alert]. Ca să ieşiţi din acest mod folosiţi [alert status=”info”]quit[/alert].

Să zicem că vrem informaţii despre instrucţiunea [alert status=”info”]if[/alert]. Vom scrie [alert status=”info”]help(‘if’)[/alert] urmat de ENTER. Sau vrem informaţii despre funcţia [alert status=”info”]print[/alert]. Atunci vom scrie [alert status=”info”]help(‘print’)[/alert]

Pentru obiectele built-in ([alert status=”info”]print, str, int, help,[/alert] etc.) puteţi omite apostrofurile.

Incercaţi IDLE-ul, jucaţi-vă prin el, obişnuiţi-vă cu el, iar dacă greşiţi ceva, cel mai rău lucru care se poate întâmpla este un mesaj cu o eroare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *