Skip to toolbar
Tutoriale IT

Wordpress vs Joomla

Wordpress vs Joomla

Sistemele de management al continutului (Content Management Systems) reprezinta o solutie usor de folosit si administrat cand vine vorba de site-uri web, iar cele mai cunoscute astfel de sisteme sunt Joomla si Wordpress. Cum multa lume ma intreaba frecvent care platforma CMS este mai buna, am decis ca astazi sa facem o comparatie si sa decidem un invingator.

Comparatie 1 la 1

Instalare
Ambele platforme se instaleaza usor, dar Wordpress presupune si editarea unui fisier de configurare. Din acest motiv, la acest capitol Joomla va primi 1 punct.

Actualizare
La acest capitol Wordpress castiga detasat cu optiunea de actualizare automata. Mai simplu nici ca se poate.

Panou de administrare
Ambele platforme au panouri de administrare usor de folosit, intuitive, structurate logic. Ne este greu sa decidem cui sa acordam plusul, de aceea ambele platforme vor primi cate 1 punct.

Flexibilitate in design
Cu un sistem de templating flexibil si complex, Joomla va primi 1 punct. La acest capitol este cu mult peste Wordpress, deoarece Joomla permite o asezare mai usoara a modulelor in pagina, suprascrierea template-urilor componentelor fara a afecta actualizarile acestora pe viitor.

Meniuri
Cu ultimele versiuni, Wordpress a mai recuperat din handicap in ceea ce priveste flexibilitatea editarii meniului. Totusi Joomla castiga inca 1 punct intrucat permite implementarea usoara a unui numar nelimitat de meniuri. La Wordpress este nevoie de mai mult de munca si cunostinte de PHP.

Extensii
Din pacate pentru Wordpress, cand vine vorba de extensii, singura solutie o reprezinta pluginurile. Joomla a structurat extensiile pe componente, module si pluginuri, cu diferente clare intre aceste clase. Practic, nu exista functionalitate care sa nu poata fi implementata usor in Joomla cu ajutorul unei extensii, motiv pentru care ii mai acordam 1 punct. Nu la fel se poate spune si despre Wordpress.

SEO
Aici Wordpress primeste 1 punct si motivele sunt simple: partea de optimizare este usor de folosit, fara a avea nevoie de extensii. In plus Wordpress are un mecanism de “instiintare” a altor site-uri cand continutul este actualizat, fiind usor indexat de motoarele de cautare.

Popularitate
Cu o comunitate si un numar mai mare de site-uri care folosesc platforma Wordpress, punctul castigator ii va fi acordat.

Joomla – 5 puncte
Wordpress – 4 puncte
Castigator: Joomla

Parerea noastra

Ca designeri care lucreaza mult pe Joomla si Wordpress, cunoastem avantajele si dezavantajele fiecarei platforme. Exista proiecte la care preferam sa adoptam platforma Wordpress pentru ca e mai usor de folosit, insa Joomla este intotdeauna solutia cand vine vorba sa dezvoltam un site mai complex.

Daca va doriti un site mic de prezentare, o sectiune de stiri, o galerie foto si un formular de contact, atunci Wordpress este solutia potrivita. Daca insa va ganditi sa aveti sectiuni multiple, forum integrat, un catalog de produse, sau pur si simplu un site complex, atunci recomandarea noastra este Joomla

Tags
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close