Skip to toolbar
Tutoriale IT

WordPress Shortcodes

WordPress Shortcodes

In acest articolul vom vorbi despre WordPress Shortcodes, sau codurile scurte cu ajutorul carora se pot apela anumite functii. Aceste coduri sunt destul de puternice si usor de folosit, insa prea putina lume stie de existenta lor. Spre exemplu, nu ar fi util ca inserand codul “adsense” intr-un articol, sa fie afisat un anunt Google in loc? Sau folosind un anumit cod sa inserati in bara laterala un widget sau o functie mai complexa?

In prima parte a articolului vom explica cum poate fi creat si folosit un cod scurt, iar in a doua parte a articolului vom prezenta cateva exemple cu care blogul dumneavoastra poate fi imbunatatit.

Modul de utilizare al codurilor scurte este partea cea mai simpla a acestui proces. Atunci cand scrieti un articol va trebui sa comutati de pe modul Visual pe modul HTML si sa introduceti codul intre parateze drepte:

[shortcode]

Cand salvati articolul, WordPress va executa codul si-l va inlocui in pagina blogului cu rezultatul acestuia.

Problema mai complicata este sa scrieti functia care se va executa la salvare, functie ce va fi inserata in fisierul functions.php a temei curente.
Spre exemplu sa inseram in functions.php urmatorul cod:
[alert status=”info”]function hello()
return ‘Hello, World!’;
add_shortcode(‘hw’, ‘hello’);[/alert]

Despre ce este vorba: am definit functia hello() care va afisa stringul “Hello, World!”. Apoi am definit codul scurt cu care vom apela functia in cadrul articolului: hw.

In continuare, de fiecare data cand intr-un articol vom scrie [hw] in modul HTML, la salvare se va executa functia hello(). Acum ca toata lumea a inteles mecanismul codurilor scurte, va voi arata cateva functii utile de folosit pe viitor.

Codul “Tweet this article!”

Stiu ca exista pluginuri care sa afiseze pe pagina articolului o iconita prin care se poate trimite o recomandare “tweet this” catre Twitter, insa dezavantajul unui astfel de plugin este ca va afisa iconita in toate articolele. Daca dorim ca iconita sau textul “tweet this” sa apara doar in anumite articole, atunci vom avea nevoie de un cod scurt.
Codul urmator va introduce in articol un link cu numele “Tweet this article!” prin care se poate trimite o recomandare spre Twitter. Cu putine modificari, puteti afisa in loc de text o imagine / iconita.
Inserati codul dat ca exemplu in fisierul functions.php a temei curente.
[alert status=”info”]function twitt()
return ‘<div id=”twitit”><a title=”Click to send this page to Twitter!”
href=”http://twitter.com/home?status=Currently%20reading%20%27.get_permalink%28$post-%3EID%29.%27″
target=”_blank”>Share on Twitter</a></div>’;
add_shortcode(‘twitter’, ‘twitt’);[/alert]

Pentru a apela functia, scrieti in cadrul articolului:
[twitter]

Codul “Google Adsense”

Multe bloguri au modificata tema in asa fel incat sa afiseze printre paragrafele articolului reclame Google Adsense. La fel ca si in cazul unui plugin, reclamele vor fi afisate in toate articolele, in mod uniform. Daca dorim insa plasarea reclamelor in zone diferite, in functie de articol, iarasi vom avea nevoie de un shortcode.
Codul urmator va insera in articol un banner AdSense:
[alert status=”info”]function showads()
return ‘
<div id=”adsense”><script type=”text/javascript”><!–mce:0–></script>
<script src=”http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.%20js”
type=”text/javascript”><!–mce:1–></script></div>
‘;
add_shortcode(‘adsense’, ‘showads’);[/alert]

ATENTIE! Modificati in cod datele dvs de client si dimensiunile reclamei, sau inserati codul generat in locul codului dat ca exemplu. Pentru inserare in articol, folositi codul:

[adsense]

Ca un mic artificiu, puteti crea mai multe coduri pentru diferite formate ale bannerului, asa incat sa aveti flexibilitate maxima atunci cand doriti inserarea reclamelor in cadrul articolului.

Codul “Abonare la RSS”

Chiar daca linkul de abonare la RSS sta frumos in coltul dreapta sus, nu face rau un link suplimentar la finalul unui articol sau chiar inserat in continutul acestuia. Trebuie sa dam cititorului posibilitatea de abonare rapida, fara a mai derula pagina dupa ce a terminat de citit articolul. Si in acest caz dorim sa pastram controlul total al afisarii unui astfel de buton, de aceea vom apela tot la un cod scurt in locul unui plugin.
Codul din exemplul urmator va fi plasat tot in fisierul functions.php.
[alert status=”info”]function subscribeRss()
return ‘
<div class=”rss-box”><a href=”http://blog.dream-webdesign.ro/feed/”>
Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la fluxul RSS!</a></div>’;
add_shortcode(‘subscribe’, ‘subscribeRss’);[/alert]

Inlocuiti linkul catre feed din exemplu cu propriul dvs. link. Dupa cum observati am pus linkul intr-un div pentru a-l putea stiliza usor. Tot ce mai trebuie sa faceti este sa inserati in fisierul style.css al temei curente codul urmator:
[alert status=”info”].rss-box
background:#F2F8F2;
border:2px #D5E9D5 solid;
font-weight:bold;
padding:10px;[/alert]

Inserarea codurilor scurte in sidebar

Implicit WordPress-ul va permite sa inserati coduri scurte doar in cadrul articolelor. Bineinteles ca vine si intrebarea: “Cum fac sa inserez coduri scurte in widget-urile din sidebar?”

Raspunsul este la fel de simplu ca si utilizarea codurilor. Va trebui sa inserati in fisierul functions.php o linie suplimentara:
[alert status=”info”]add_filter(‘widget_text’, ‘do_shortcode’);[/alert] Asta este tot, acum codurile pot fi folosite si in sidebar.

Resurse WordPress shortcodes

  • Shortcode API
    Pagina oficiala WordPress Codex pentru detalii despre codurile scurte.
  • WordPress shortcode folosit ca buton de download
    Un tutorial de creare a unui buton de download pe care sa il inserati in articolele voastre.
  • Publicitate folosind WordPress shortcodes
    Un tutorial de creare a functiei de afisare a bannerelor sau linkurilor publicitare prin apelarea cu un cod scurt.

Tags
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close