Website XXL

Structura unei pagini HTML – Pentru incepatori

Structura unei pagini HTML – Pentru incepatori

Definitie HTML

Html sau hypertext markup language se numara printre cele mai vechi limbaje de programare. Html sta la baza fiecarei pagini web/site.

In acesta scurta introducere vavoi prezentacum cum se poate creea structura unei pagini html, cum se poate salva un document cu extensia .html, care sunt tagurile de baza intr-o pagina html si ce editor de text sa folositi pentru a recunoaste mai usor codurile html.

1. Structura unei pagini html

<html> – Acest tag marcheaza inceputul oricarui document html. Prin acest tag spunem browser-ului ca urmeaza o pagina html pentru a stii ce sa afiseze. Sfarsitul unei pagini html este marcat de tagul de inchidere </html>.

<head> – Intre tagurile <head> si </head> gasim titlul paginii, informatii despre site, taguri de descriere si alte informatii despre care voi scrie in alte articole. Ca si tagul <html>, si <head> are un tag de incheiere </head>.

<title> Titlul paginii </title> – Intre aceste taguri se scrie titlul fiecarei pagini web. De exemplu daca siteul nostru este compus din 3 pagini (prima pagina, about us si contact) atunci pentru fiecare pagina vom aveam un titlu diferit.

<body> – In sectiunea <body> gasim practic, tot continutul unei pagini (imagini, text, link-uri) etc. Tagul de inchidere este </body>.

Structura unei pagini html :

<html>

<head>
<title>Prima mea pagina html</title>
</head>
<body>
<h2>Text scris in sectiunea body</h2>

</html>

2. Editor de text

Pentru a lucra mai usor si a face diferenta dintre un cod html si un text normal avem nevoie de un editor de text. Notepad++ este un editor de text exceptional si este folosit de marea majoritatea web designerilor.

3. Cum salvam un document cu extensie .html

Deschidem notepad++ si mergem la File -> New si deschidem un document nou. Mergeti la Language -> H -> HTML pentru a selecta limbajul in care urmeaza sa scriem. In continuare vom scrie structura paginii html ( punctul 1 ). Dupa ce am terminat de scris prima pagina html mergem la File -> Save As, apoi la File Name, numele documentului respectiv si selectati hypertext markup language HTML. Deschiderea documentului va fi salvata cu extensie html .

Leave a Reply