Skip to toolbar
Tutoriale IT

Realizarea unui site web

Realizarea unui site web.După ce a trecut prin lectiile de HTML și CSS, vom crea împreună un site mic, și ca editor de cod sursă folosind Notepad.
Pentru poziționarea elementelor distinctive ale paginii pot fi utilizate tabele sau CSS. În exemplul nostru vom folosi tabele.
Dispunerea paginii va fi:

– latime totala 750 px
– sus vom avea un header
– meniul in stanga, latime 150 px
– continutul paginii in drepta
– jos vom avea un footer

Vom crea un tabel cu latime 750 px, avand 3 randuri, iar pe fiecare rand cate 2 celule. Pe randul 1 si 3 unim cele 2 celule.

[alert status=”info”] <table width=”750″ border=”0″ cellspacing=”0″ cellpadding=”0″>
<tr><td colspan=”2″>Header</td></tr>
<tr><td width=”150″>Meniu</td><td width=”600″>Continut</td></tr>
<tr><td colspan=”2″>Footer</td></tr>
</table>

[/alert] Inaltimea fiecarui rand va fi stabilita de elementul cel mai inalt (imagine sau text), sau prin introducerea atributului height in fiecare element td. Stabilim pentru randul 1 si 3 inaltime 50 px, iar pentru randul 2 inaltime 200 px.
Folosind CSS vom formata cele 4 celule in mod independent inserand in fiecare element td atributul class cu valoarea header, meniu, continut si footer.
Utilizarea CSS-ului extern o vom face inserand urmatoarea linie in zona head a paginii.
[alert status=”info”]<link rel=”stylesheet” type=”text/css” href=”site.css”>[/alert] In fisierul CSS extern stabilim pentru fiecare celula in parte culoarea si marimea fontului, culoarea fundalului, pozitionarea pe verticala sau orizontala a continutului, etc.
Puteti vedea fisierele finale html si css pentru pagina creata.
Voua va revine ultima etapa, adaugarea informatiei in fiecare celula. Pentru dezvoltarea in continuare a paginii puteti introduce in fiecare celula (in locul textului corespunzator: Header, Meniu, Continut, Footer) alte etichete html (liste, tabele, formulare) care pozitioneze informatia dorita.
Header-ul poate contine informatii despre tema site-ului sub forma text sau imagine (logo sau banner). In meniu introduceti o lista de link-uri catre celelalte pagini ale site-ului. Footer-ul poate contine link-uri catre: pagina de contact sau pagini externe.
Pentru a pastra layout-ul prezentat, celelalte pagini ale site-ului le obtineti copiind fisierul site.html si apoi le redenumiti, urmand sa modificati continutul functie de tema noii pagini.
Acest mod de obtinere a noilor pagini este cel mai simplu, dar nu cel mai eficient, fiind recomandat incepatorilor.
Metoda 1: utilizarea cadrelor, prin care fiecare zona o transformati in cadru, in acest fel de la o pagina la alta doar cadrul continut se schimba. Metoda 2: transformarea fisierelor html in php. Astfel zonele care se repeta vor fi transformate in fisiere php externe, ele find adaugate in pagina principala prin include.

Sper ca prin acest exemplu practic, realizarea unui site sa nu mai para ceva asa de complicat.

Tags
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close