Website XXL

Despre UNIX si initiatorii sai

Informatii UNIX si initiatorii sai

UNIX este un sistem de operare initiat de un grup de programatori printre care Ken Thompson, Dennis Ritchie, Brian Kernighan, Douglas McIlroy si Joe Ossanna, in prezent existand multe derivatii ale acestui sistem dezvoltate atat de firme comerciale cat si de indivizi si organizatii non-profit.

Trademark-ul UNIX apartine organizatiei The Open Group care indeplineste rolul de standardizare si certificare.

Ken Thompson este un informatician american cunoscut datorita inventarii limbajului de programare B si pentru munca depusa in proiectele realizarii sistemelor de operare UNIX si Plan9.

Dennis_Ritchie este unul dintre pionierii tehnologiei informatiei si a scris primul Manual de programare UNIX (Unix Programmer’s Manual) in 1971. Impreuna cu Ken Thompson si Brian Kernighan a dezvoltat limbajul de programare C, iar mai apoi impreuna cu Kernighan a scris cartea Limbajul de programare C (The C Programming Language).

Brian Kernighan este un programator Canadian, coautor al limbajelor de programare AWK AMPL. A lucrat la Bell Labs alaturi ce ceilalti fondatori ai sistemului de operare UNIX.

Douglas McIlroy este un matematician, inginer si totodata programator cunoscut pentru dezvoltarea mai multor utilitare UNIX printre care spell, diff, sort, join, graph, speak, si tr.

Joe Ossanna membru al personalului tehnic de la Bell Telephone Laboratories, fiind implicat in dezvoltarea Multics (Multiplexed Information and Computing Service).

Leave a Reply