Website XXL

Cum stergem tabele din baza de date

Cum stergem tabele din baza de date
sidebar id=3

Acest articol nu se adreseaza acelora care nu stiu chiar nimic de ceea ce inseamna o baza de date, deoarece stergerea unui tabel important poate compromite intreg site-ul.

Acum, sa vedem de ce trebuie sa stergem tabele din baza de date.

La instalare, Joomla! isi creeaza o baza de date care contine tabelele unde vor fi inregistrate datele importante ca: articole, sectiuni, categorii, meniuri, template, useri, … . De asemenea, cand instalam o noua extensie pentru Joomla!, mai ales o componenta, se adauga noi tabele in baza de date. Aceste noi tabele, au in general numele extensiei pentru a putea fi recunoscute mai usor.

Ca un exemplu, Docman creeaza 6 tabele (In Joomla! 1.0), de genul jos_docman, jos_docman_category_meta, …, unde jos este extensia bazei de date, docman numele componentei; sh404SEF (componenta Joomla! pentru linkuri SEO) adauga in baza de date tabele ca si: jos_sh404sef_aliases, jos_sh404sef_meta.

In aceste tabele, fiecare componenta Joomla!, isi inregistreaza setarile initiale si setarile facute de user pe parcursul folosirii ei. La dezinstalarea unei extensii, tabelele nu sunt sterse, ele raman in baza de date pentru ca la reinstalare sa pornim de unde am ramas, de la aceleasi setari.

Bun, sa presupunem acum ca am instalat sh404SEF, nu ne place, instalam Artio – nu ne place, instalam OpenSEF – nu ne place, si dezinstalam toate aceste componente. Automat in baza de date o sa ramana cateva tabele care nu vor fi folosite de noi in viitor. Ideal, pentru a pastra o baza de date curata, trebuie sa stergem aceste tabele.

Sa vedem cum arata tabelele in phpMyAdmin. Va rog sa cititi si aceasta lectie, este tot despre lucrul cu phpMyAdmin.

Vedem in lista de tabele pe cele doua creeate de sh404SEF.

Atentie mare: daca nu sunteti sigur ca tabelele apartin unei anumite extensii care nu va mai trebuie, nu STERGETI nimic, din greseala se poate sterge un tabel care poate compromite tot site-ul Joomla!. De aceea, inainte de stergere e mai bine sa facem si un backup (export), just in case…

Acum dam click in dreptul celor 2 tabele, si vedem in josul paginii un mesaj: “With selected” si un dropdown, unde avem “Drop” sau “Arunca” (daca aveti phpMyAdmin in limba Romana). Dam click pe Drop si o sa ne apara un mesaj de genul: Chiar vreti sa aruncati (stergeti) si o lista de tabele.

Ne uitam cu atentie si vedem ca este vorba de cele doua tabele pe care vrem sa le stergem, deci putem da click pe “Yes”. Din acel moment tabelele nu mai exista in baza de date, deci inca o data, ATENTIE mare ce tabele stergeti.

Leave a Reply