Website XXL

Cum sa instalez si sa configurez sh404SEF

Cum sa instalez si sa configurez sh404SEF
sidebar id=3

Foarte multi useri Joomla! folosesc extensii SEF (Search Engine Friendly), pentru optimizarea URL-urilor in browser, Joomla! are si el o setare pentru asta, insa “adevaratele” URL-uri se fac cu ajutorul acestor extensii SEF.

Ce inseamna asta? Pai in loc de un link ca:

www./index.php?option=com_content&task=view&id=22&Itemid=38

o sa avem:

http://www./lectia-1-sa-pornim/alege-o-tema-pentru-site.html

pare mult mai bine nu-i asa? Va asigur ca si motoareler de cautare le place acest ultim link mai mult, asta nu inseamna insa ca daca avem linkuri SEF, suntem gata cu optimizarea site-ului.

Eu folosesc pentru optimizarea linkurilor, o componenta SEF foarte cunoscuta, numita sh404SEF, extensie gratuita, care suporta Joomla! 1.0 si Joomla! 1.5. Nu este cea mai buna componenta de SEF de pe piata, insa pentru ce vreau eu sa fac este foarte buna.

Ca si idee principala, toate componentele de SEF urmeaza acelasi drum de la instalare pana la activare ca si in exemplul de mai jos, adica, instalare, activare SEF in Joomla!, configurare .htaccess, configurare extensie SEF.

Ce este sh404SEF? – este o componenta Joomla! pentru rescrierea URL-urilor.

Include pluginuri pentru Virtuemart, Community Builder, Fireboard, iJoomlaMagazine, pentru content, contact si componente de search, Docman, etc. Functioneaza cu fisiere sef_ext.php, programate pentru OpenSEF and SEF Advanced (pentru ca o componenta oarecare, sa functioneze cu o componenta SEF, trebuie sa includa un fisier sef_ext.php, care face legatura intre cele doua).

Pentru a descarca sh404SEF mergem aici, si vedem cele doua versiuni, una pentru Joomla! 1.0 si una pentru Joomla! 1.5.

Descarcam local versiunea care ne trebuie, ne logam in admin la site-ul nostru Joomla! si mergem sa o instalam.

Imediat dupa ce dam “Upload File & Install”, vedem ca ne apare o pagina, unde ne spune ca sh404SEF s-a instalat si ca trebuie sa citim explicatiile.

Deci daca am instalat pentru prima data sh404SEF, trebuie sa mergem sa il configuram, sa ii dam enable si sa salvam, astfel componenta va incepe sa functioneze. NU FACE asta acum, citeste mai departe.

Urmeaza o nota importanta:

IMPORTANT : sh404SEF can operate under two modes : WITH or WITHOUT .htaccess file. The default setting is now to work without .htaccess file. I recommend you use it if you are not familiar with web servers, as it is generally difficult to find the right content for a .htaccess file.”

Ce inseamna asta pe scurt? ca putem sa folosim un fisier de .htaccess sau nu. Ca si idee, daca nu folositi .htaccess, o sa va mai apara in link un index.php in plus, nu recomand asa ceva.

Ce inseamna .htaccess? este un fisier in root-ul site-ului care foloseste functia de mod_rewrite de pe server, pentru a rescrie URL-urile. Joomla vine cu un fisier numit htaccess.txt, trebuie sa il redenumim in .htaccess si sa facem cateva modificari in el.

Ca sa vedeti cum arata in Joomla! 1.0.x, fisierul htaccess.txt modificat mergeti aici. Redenumirea in .htaccess, o faceti pe server online, deci urcati acel fisier .txt in root si apoi redenumiti-l. Serverul vostru trebuie sa suporte mod_rewrite (intrebati firma de gazduire daca suporta sau nu).

Dupa ce trecem de acest pas, (nu avem inca activat sh404SEF), trebuie sa activam functia de SEO din Joomla!. Pentru asta mergeti in:

Joomla! 1.0 – Site -> Global Configuration – > SEO -> Search Engine Friendly URLs: Yes. O sa vedeti un mesaj de warning, sa nu uitati sa redenumiti htaccess.txt in .htaccess (adica ce am discutat mai sus).

Joomla! 1.5 – Site -> Global Configuration -> SEO Settings -> Search Engine Friendly URLs: Yes

Nu trebuie sa faceti cei 2 pasi de mai sus daca nu vreti sa selectati .htaccess rewrite mode.

Odata ce suntem gata, mergem in Components -> SH404SEF, link care ne duce in panoul de configurare a componentei. Imediat in dreapta vedem “Click here to switch to extended display (with all available parameters)”- e indicat sa dai click pentru a folosi panoul complet de configurari. Panoul arata la fel pentru ambele versiuni de Joomla!.

Acum, cel mai iimportant buton este sh404SEF Configuration (primul din stanga).

La fiecare setare de acolo avem si o informatie oferita unde ni se spune ce se intampla.

Ce avem aici important? (nu o sa le comentez pe toate ci doar pe acelea pe care le-am modificat si eu)

Main:

 1. Enabled – de aici vom activa componenta;
 2. Replacement character – va face replace la caractere necunoscute (de ex. le va transforma in);
 3. 404 Page – daca o pagina nu este gasita, ne va afisa pagina 404 default sau putem alege alta (eu am ales sa faca redirect catre home page);
 4. Unique ID – eu nu am activat aici, daca activam ID unic, in link ne va apare o insiruire de numere.

Plugins:

 1. Show Section – va adauga in link si numele sectiunii, numesite.ro/sectiune/articol.html
 2. Show Category – va adauga in link si numele categoriei numesite.ro/categorie/articol.html ; daca sunt activate amandoua, linkul va fi: numesite.ro/sectiune/categorie/articol.html

Advanced:

 1. Rewriting mode: with .htaccess (mod_rewrite) sau without .htaccess (index.php); urmand exemplul de mai sus o sa avem:
 • cu .htaccess : numesite.ro/sectiune/categorie/articol.html
 • fara .htaccess: numesite.ro/index.php/sectiune/categorie/articol.html

Cam astea sunt setarile importante, restul din ele depinde voi daca vreti sa le modificati sau nu, cititi cu atentie info la fiecare inainte sa schimbati setarea initiala.

Ne intoarcem in tabul Main si dam “enable”, mergand acum in site, o sa avem URL-urile modificate.

Deci pe scurt:

 1. download sh404SEF
 2. instalati-l in site-ul Joomla!
 3. mergeti in Global Configuration si activati SEF
 4. modificati/sau nu htaccess.txt in .htaccess
 5. faceti mici configurari in panoul de control al sh404SEF
 6. in tabul Main, dati Enabled: Yes
 7. in front end URL-urile paginilor vor fi schimbate

ATENTIE: daca site-ul este local pe computer, .htaccess nu o mearga pentru ca serverul local nu il recunoaste(XAMPP), tot ce am explicat mai sus se face pe un server online. Site-ul local poate sa mearga si fara SEF, nu ai nevoie acum de linkuri SEF. Exista o solutie, nu este completa, adica va merge numai daca setezi in tabul Advanced: Rewriting mode: without .htaccess (index.php); o sa ai linkuri de genul:

http://localhost/webcms/index.php/lectia-11-cum-sa…/cum-sa-instalez-si-sa-configurez-sh404sef.html

vezi index.php din link.

Ce trebuie sa faci?

te duci in xamppapacheconfhttpd.conf , decomentezi linia:

#LoadModule rewrite_module modules/mod_rewrite.so

devine

LoadModule rewrite_module modules/mod_rewrite.so

stop/start la serverul local. Cand o sa punem site-ul pe server online, alegem optiunea with .htaccess (mod_rewrite) si index.php o sa dispara.

S-a pus o problema mai jos referitoare la stergerea automata a URL-urilor dupa ce facem modificari in configurarea sh404SEF. Da, sh404SEF va sterge vechile inregistrari pentru a le adauga pe cele noi. Ii dai accept in fereastre, ca in figura d emai jos.

De obicei dureaza ceva timp pana linkurile sunt recreate, la fiecare apelare a unei pagini din site, noul link se creaza – mai rapid este sa mergi in front end si sa intri pe sitemap, toate paginile listate acolo isi vor forma imediat URL-ul.

Leave a Reply